26 Kasım 2014 Çarşamba
AMA SOR NEDEN?
1 Aralık 2014-1 Aralık 2015 arasında hiç bir şey satın almamaya karar verdim. Her ne kadar az para kazanıp kıt kanaat yaşasam da bu karara beni götüren sebep kendi bütçemle ilgili değil daha çok dünyayı nasıl tükettiğimizi görmek ve alışverişin arkasında yatan psikolojik tatminle ilgili.
Kendimi bazen alışveriş yaparak mutlu olan bir insan olarak görüyorum; fakat sadece alırken ve ondan sonraki birkaç saat içinde, sonrasında pişmanlık geliyor. Evim alıp da kullanmadığım şeyler dolu ( dolu derken kendime göre dolu). Bunun sebebinin mülkiyet arzusu olduğunu düşünüyorum, mülkiyet edinmek ise ölümlü olmakla başa çıkmanın yolu sanırım.
Almayla ilgili psikolojik süreçlerin yanı sıra son yıllarda dünyadaki üretim ve tüketimin artışı, binaya, mala, reklama boğulmamızın da gözden kaçırılmayacak boyutta olması bu kararda etken. Alışveriş merkezleri, pazarlar, Tahtakale, Merter saçma sapan formlar alarak alıcılara sunulmuş yığınlarca plastik, kağıt, kumaş, metal, tahtayla dolu. 3 ay sonra gitsen onların yerine yenilerinin geldiğini görürsün. Bunların hepsi satılıyor mu, satılmayanlar nereye gidiyor, bunlar uzaydan mı geliyor? Bunlar üretilirken dünyada birçok şey tüketiliyor. Çin ürettikçe bütün dünya tüketiyoruz, etrafta flyerlar, poşetler, paket kağıtları, t-shirtler, plastik çatal bıçaklar uçuşuyor.
Bütün bunlarla mücadele etmek en azından dahil olmamak için bütüncül bir yaklaşım gerekiyor elbet. Ben henüz bu noktaya varabilmiş biri değilim ama yavaş yavaş kendimi açarak, birilerinden duyarak, düşünerek uyanabilirim sanıyorum. Ayrıca bir sürü sosyo- politik, bilimsel, ekolojik bilgi ve yaklaşım varsa da ben pek bilmiyorum o nedenle bunları yorumlayamayacağım, ancak copy-paste yapıp paylaşabilirim.
Bu yola baş koymadan önce belli süreçler geçirdim. Kullanmadığım kıyafetleri ihtiyacı olanlara vermek, çöpleri ayırmak, garagesale düzenleyip satmak, takas pazarı yapıp değiş tokuş yapmak gibi. Şimdi düşününce evimdeki mobilyaların çoğunu da birilerinden aldım ya da sokakta buldum. Fakat verdikçe almanın yolunun açıldığını da gördüm, eşyan azaldıkça yenilerini almayı hak görüyorsun. Sen aldıkça 3. köprü yapılıyor, HES ler yapılıyor, alışveriş merkezleri yapılıyor, almaya devam ettikçe bunların yapılmasına itiraz etmen samimiyetsizleşiyor. Bunun için almaman gerekiyor. Sahip oldukların azalınca hayatın çoğalıyor.
Umarım bu bir yıl boyunca başka farkındalıklar geliştirir, birkaç insana örnek olur ve satın almamayı bir yıla değil bütün hayatıma yayabilirim.
Yazınızı beğendim.paylaşmak istiyorum.
YanıtlaSilteşekkürler, tabi ki paylaşabilirsiniz.
SilSize mail ile ulaşamadım. Yazılarınızı bloğumda yayınlamak için izin istiyordum
Sil"Sen aldıkça 3. köprü yapılıyor, HES ler yapılıyor, alışveriş merkezleri yapılıyor, almaya devam ettikçe bunların yapılmasına itiraz etmen samimiyetsizleşiyor. Bunun için almaman gerekiyor. Sahip oldukların azalınca hayatın çoğalıyor."
YanıtlaSilŞu satırları sık sık paylaşacağım. şu an face'de durum mesajım oldu.
Akşam eve döndüğümde, bir arkadaşımın paylaştığı sosyal mecra iletisi olarak karşılaştım röpörtajınızla. Vegan beslenen, başarabildigim kadar kapitalizm karşıtı bir günlük yaşam süren, bir sivil toplum kuruluşu çalışanı olarak çok mutlu oldum okuduklarımdan. Bu özel ve ďeğerli duruşunuz, hissrttirdikleriniz ve katkınız için çok teşekkür ederim. Sevgiyle.
YanıtlaSilKardeşim vegansında bunun sağlık açısından hiç te iyi olmadığını bilmeni isterim. Hayvansal gıdalardan alamadğın vücudun ihtiyacı olan folik asitleri hayvansal yağları kalsiyum ihtiyacıni neyle alacaksn. İleride Alzheimer, kemik erimesi, sac ve dis yapnda ciddi problemler oldugunda ne yapacaksın. Ayrıca bir kadın olarak soruyorum. Anne oluyoruz.veganlığn çocuklara vegan anneler tarafından verdigi zarar tahribat ne olacak. Doğuştan kalp yetmezliği beyin gelişiminin tam olamaması. Siz diyorsunuz ki ayarları kaçıralm. Saglksz bi nesil olsun. Bu da moda olursa tamam oldu bitti. Ne havalı geliyo insana demi. " Vegan besleniyor" Ama yarattığı tahribat ve bu şekil beslenme tarzı insan doğasına aykırıdır.
SilKardeşim vegansında bunun sağlık açısından hiç te iyi olmadığını bilmeni isterim. Hayvansal gıdalardan alamadğın vücudun ihtiyacı olan folik asitleri hayvansal yağları kalsiyum ihtiyacıni neyle alacaksn. İleride Alzheimer, kemik erimesi, sac ve dis yapnda ciddi problemler oldugunda ne yapacaksın. Ayrıca bir kadın olarak soruyorum. Anne oluyoruz.veganlığn çocuklara vegan anneler tarafından verdigi zarar tahribat ne olacak. Doğuştan kalp yetmezliği beyin gelişiminin tam olamaması. Siz diyorsunuz ki ayarları kaçıralm. Saglksz bi nesil olsun. Bu da moda olursa tamam oldu bitti. Ne havalı geliyo insana demi. " Vegan besleniyor" Ama yarattığı tahribat ve bu şekil beslenme tarzı insan doğasına aykırıdır.
SilAkşam eve döndüğümde, bir arkadaşımın paylaştığı sosyal mecra iletisi olarak karşılaştım röpörtajınızla. Vegan beslenen, başarabildigim kadar kapitalizm karşıtı bir günlük yaşam süren, bir sivil toplum kuruluşu çalışanı olarak çok mutlu oldum okuduklarımdan. Bu özel ve ďeğerli duruşunuz, hissrttirdikleriniz ve katkınız için çok teşekkür ederim. Sevgiyle.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, vegan olduğunuz için de tebrik ederim. Umarım be de o yolda yürürüm.Sevgiler sunuyorum size
SilSelma Hanim, hareketinizi destekliyorum. Bu dusunceye benzer seyleri yillar once hayatina gecirmeye baslamis biri olarak, sizi hem takdir ediyorum hem de hayranlikla takip ediyorum. Umarim bu zenginlikten herkes faydalanir. Selamlar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sevgiler
SilMerhaba. Kendi çağımda ben de bir blog yazarıyım. Müsadenizle blogunuzu paylaşmak istiyorum.
YanıtlaSilKusura bakmayın geç cevap verdim, paylaşabilirsiniz tabi ki. Sevgiler
SilMüthiş bir yazı. Girişiminizi kutluyorum. Sevgiler
YanıtlaSilteşekkür ederim
Silikisi 4 yaşın altında 4 kişilik bir aileyiz, toplam 42 çift ayakkabı var evde!(çoğu hatunun tabi:) orta gelirimize rağmen ayakkabılara ve daha bir çok gereksiz şeye ödediğimiz paraya üzülürdüm. Yazınızı okuduktan sonra şimdi tekrar düşündüm; ya bunları üretmek için harcanan enerji, hammadde, kirletilen hava, su! . Dünya daha temiz ve yaşanılası bir yer olabilirmiş. Yazık.
YanıtlaSilsevgiler
SilYazıyı okuyunca ilgisiz kalamadım.Gerçekten karar verince ve almadıkça mutlu olunacağını bende öğrendim.55 yaşındayım ve marka olmasa da kıyafetle ilgili zayıf davrandığım olurdu,ancak almama kararını verdikten sonra ve olabildiğini gördükçe daha mutlu olduğumu görüyorum.Marketlerden aldığım ürün sayısı çok azaldı,margarin,şarküteri,sizin gibi yumuşatıcı,parlatıcı,işlenmiş ürün kesinlikle almadıklarım.Hem sağlık açısından zararları bunca bilim adamı tarafından açıklanırken bile bile zarar vermenin mantığını bulamıyorum.Yazınızda bahsettiğiniz ucuza tatil yapmanın olanaklarından yararlanmayı çok isterdim ancak büyükşehirde yaşamadığım için gerçekleştirme olasılığım olacağını zannetmiyorum,
YanıtlaSilUmarım yazınız ve uygulamalarınız çok insan tarafından ilgi görür,kapitalizme hizmet etmekten vazgeçer,size teşekkür eder,yolunuzun açık ,kararınızda başarılar dilerim.
Çok teşekkür ederim
SilSelma Hanım merhaba. Sinem Yöndem ben Cnn türk'ten. Sizinle bir röportaj yapmak istiyoruz. sinemy@cnnturk.com.tr'ye size ulaşabileceğim bir mail ya da telefon gönderebilir misiniz? Çok teşekkürler
YanıtlaSilOkumadım
YanıtlaSilmerhaba , ben öğretim görevlisi murat burucuoğlu, sizinle röportaj yapmak istiyorum. murat.burucuoglu@omu.edu.tr adresine iletişim bilgilerinizi ya da telefon numranızı gönderebilir misiniz? ilginiz ve anlayışınız için şimdiden çok teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba Selma Hanım, blogunuzdan yeni haberdar oldum.. harika bir iş yapmışsınız. gönülden tebrik ediyorum. Ben Meydan gazetesi Sosyal Medya Sayfası editörüyüm. Blogunuz ve bu maceranız hakkında yayımlanmak üzere sizinle bir söyleşi yapmak isterim. s.korkut@meydangazetesi.com.tr ye dönüş yaparsanız çok sevinirim.. hoşça kalın...
YanıtlaSilMerhaba Selma Hanım sizinle röportaj yapmak istiyorum İletişim Fakültesi Öğrencisiyim yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilÖdevin içinse yardımcı olabilirim, basın için röportaj yağmıyorum.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilBelki çok geç fark ettim ama iyi ki görmüşüm ve okumuşum yazınızı. Turkıye'de yasamıyorum, 2 yıl once Master'ım için Fransa'ya geldim ve hala burdayım dolayısıyla Turkiye'de hakkınızda çıkan yazıları da duymadım. Yazdıklarınızdan, yaptıgınız konusmadan o kadar etkilendim ki, ben de bunu tum yasamıma yayıp uygulamak ıstıyorum, ve sizin gibi bu surecte deneyımleyeceklerımı de kendım ıcın yazıya dokecegım, gelecekte benlıgım uzerınde nasıl bır sey yaratmısım gorme fırsatım olur. Tesekkurler her sey ıcın.
Sevgiler
Caglar
çok teşeşşkürler yorumunuz ve yazdıklarınız için. Sevgiler
SilMerhaba,
YanıtlaSilBen uzun süredir turkisiminimalizm.blogspot.com adresinde sadeleşme üzerine yazılar yazıyorum. Sizin hakkınızda bir yazı yazmak, sizin ağzınızdan bir güncelleme vermek isterim. Daha önce bloğunuzu keşfedince siZi daha önce yazmıştım ama daha detaylı bir yazı hazırlayarak belki sadeleşme ve satınalma bilincine biraz daha ilgi çekebiliriz. Umarım olumlu bakarsınız.
Bu konuya nasıl bakarsınız?
Sevgiler
Hızlı fırsat!
YanıtlaSilD.E.A Uluslararası Kredi Ticaretinde (ILT) iyi, güvenilir, güvenilir ve güvenlidir. Lütfen acil bir kredi teklifi almak için bu fırsatı kaçırmayın,% 3'lük bir oranla% 3'lük düşük bir oranla gelmek için 2018'den 2023'e kadar olan düz yatırımın başlatılması çok zor. Emaill: (dealae@usa.com) VEYA (fastservice@fastservice.com)% 100 garantilidir. Uluslararası banka havalesi bankası çok hızlı ve güvenlidir, bu yüzden bu fırsatı kaçırmayın.
www-info@usa.com
Informations@usa.com
fastservice@mynet.com
wwwinfoinvestment@gmail.com
Hızlı fırsat!
YanıtlaSilD.E.A Uluslararası Kredi Ticaretinde (ILT) iyi, güvenilir, güvenilir ve güvenlidir. Lütfen acil bir kredi teklifi almak için bu fırsatı kaçırmayın,% 3'lük bir oranla% 3'lük düşük bir oranla gelmek için 2018'den 2023'e kadar olan düz yatırımın başlatılması çok zor. Emaill: (dealae@usa.com) VEYA (fastservice@fastservice.com)% 100 garantilidir. Uluslararası banka havalesi bankası çok hızlı ve güvenlidir, bu yüzden bu fırsatı kaçırmayın.
www-info@usa.com
Informations@usa.com
fastservice@mynet.com
wwwinfoinvestment@gmail.com